Puszyste Ciacho

Składniki

  • 4 jajka klasa L
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 50 g masło
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy
  • 190 g mąka ryżowa (może być inna)
  • 500 g mleko 0,5% tł.

Wartość odżywcza

  • Białko: 66,6
  • Tłuszcz: 76
  • Węglowodany: 164,4
  • Wartość energetyczna: 1619 kcal

Sposób przygotowania

 

  • Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z erytrytolem.
  • Dodajemy: masło, aromat waniliowy, mąkę i ponownie miksujemy.
  • Następnie dodajemy letnie mleko i już ręcznie za pomocą trzepaczki wszystko dokładnie mieszamy.
  • Białka jaj, które nam zostały ubijamy na sztywną pianę.
  • Dodajemy stopniowo do naszej masy i delikatnie mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki.
  • Formę wykładamy papierem, wylewamy naszą masę i wyrównujemy.
  • Pieczemy ok 40 min w nagrzanym piekarniku do 180*.