Babeczki szefa

Składniki

  • 240g fasoli czerwonej
  • 2 jajka
  •  60g banan
  • 15g mąki (kokosowa, ryżowa lub pszenna)
  • 25g odżywka białkowa
  • 30g erytrytol (opcjonalnie można więcej lub mniej
  •  szczypta soli

Wartość odżywcza

  • Białko: 54.6
  • Tłuszcz: 18
  • Węglowodany: 58.7
  • Wartość energetyczna: całość 7 sztuk 621 kcal

Sposób przygotowania

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka jaj że szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dodajemy erytrytol.
  3. W oddzielnym naczyniu blendujemy resztę składników (pamiętaj aby fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą).
  4. Powstałą masę łączymy z ubitymi białkami i przekładamy do formy do pieczenia.
  5. Pieczemy ok 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°.

Polewę zrobiłem z odżywki białkowej i minimalnej ilości wody. Powstał gęsty krem w którym zamoczyłem babeczki.